Ďalšia diplomatická návšteva - tentokrát zo susedných Čiech

31.07.2009 Prešov

Druhou diplomatickou návštevou prešovskej radnice v tomto týždni bolo stretnutie s českým veľvyslancom Vladimírom Galuškom, ktorý sa pred koncom svojho mandátu prišiel rozlúčiť aj s metropolou východu.
Včerajšia diskusia so zástupkyňou primátora mesta Prešov Katarínou Ďurčanskou sa niesla v duchu neustále pretrvávajúcej „príbuznosti“ krajín bývalého Československa.

„Pre našu generáciu, ktorá vyrastala v krajine, kde spoločným hlavným mestom bola Praha, je aj trochu kuriózne stretnúť sa s veľvyslancom Českej republiky na Slovensku, “ s úsmevom privítala diplomata viceprimátorka. „Sme zahraničím, nie však cudzinou a verím, že toto pozitívne vnímanie našich vzájomných vzťahov bude neustále takéto srdečné, “ nechal sa počuť veľvyslanec Galuška. Na stretnutí hodnotil rozvíjajúce sa služby a životné podmienky na východe Slovenska ale aj vízie mesta, ktoré pozná z predošlých osobných stretnutí s primátorom Prešova, Pavlom Hagyarim. „Prešov je krásne starobylé mesto s množstvom mladých ľudí, keďže je tu tiež univerzita. Najviac mi je ľúto, že som nestihol navštíviť vaše divadlo, “ odpovedal V. Galuška na otázku novinárov, aký dojem v ňom zanechalo mesto Prešov. V súvislosti s blížiacim sa koncom jeho funkčného obdobia zhodnotil svoje pôsobenie skromne: „Vzťahy našich oboch krajín sú veľmi dobré, takže pri nástupe som si nemusel stanovovať veľké ciele. Odchádzam spokojný a ak som aspoň malým dielom prispel k upevneniu súdržnosti, som šťastný. “

Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región